Jan Snijders

Jan Snijders behoort samen met zijn tweelingbroer Peter Snijders, Anton Geesink, Hein Essink, Tonni Wagenaar, Coos Bontje, Jan van Ierland, Martin Poglajen, Joop Gouweleeuw, Wim Ruska, Ernst Eugster, Henk Numan, Peter Adelaar, Willy Wilheim, Ben Spijkers, Anthony Wurth en Theo Meyer tot de generatie topjudoka’s welke hun successen behaalden in de zestiger en zeventiger jaren.

Jan Snijders startte met judoles in 1954 bij PSV-Judo in Eindhoven.


Al in 1961 behaalde hij goud in Milaan op de EK voor junioren (bron: Hans van Essen, 12 november 2002). In 1962 werd hij Europees kampioen in Essen.


In 1964 nam hij deel aan de legendarische Olympische Spelen in Tokyo waar Anton Geesink als eerste Europeaan het goud veroverde in de zwaarste gewichtsklasse.In de jaren 1962 tot en met 1972 maakte hij deel uit van de Nationale selectie, werd 8 x Nederlands kampioen, veroverde 3 x zilver en 2 x brons op de Europese kampioenschappen en werd 1 x vierde en 2 x vijfde op de Wereldkampioenschappen.

Jan Snijders was evenals zijn tweelingbroer Peter bekend, of berucht, om zijn technische perfectie.

In 1967 behaalde Jan Snijders zijn diploma judoleraar en startte zijn judoschool.


Training van Jan Snijders met Anton Geesink


Vanaf 1972 trad Jan Snijders op als scheidsrechter. Eerst Nationaal, vanaf 1976 Continentaal (E.J.U.) en vanaf 1984 Internationaal (I.J.F.). Zo was hij o.a. scheidsrechter op 7 Wereldkampioenschappen en meerdere Olympische Spelen (o.a. Seoul in 1988 en Barcelona in 1992). Daarnaast is hij is lid geweest van de District Graden Commissie en 7 jaar voorzitter van de District Scheidsrechterscommissie.

Sinds 1992 is Jan Snijders lid van de E.J.U. Scheidsrechters commissie; en vanaf dat jaar ook steeds actief betrokken bij alle Europese en Wereldkampioenschappen. Op het 56e congres van de Europese Judo Federatie dat vandaag (3 december 2004) gehouden wordt in Budapest (Hongarije) werd Jan Snijders is benoemd door het bestuur van de EJU tot hoofd scheidsrechters. In die hoedanigheid geeft hij o.a. leiding aan alle E.J.U. scheidsrechters seminars (bijvoorbeeld in Zweden, Portugal, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Hongarije etc. etc.). Jan Snijders is betrokken bij de opleiding van E.J.U. scheidsrechters, bij de judoregelgeving en evaluatie van judotechnieken. In 1990 behaalde Jan Snijders zijn 7e Dan; in 2003 zijn 8e.


In September 2003 werd door de Internationale judofederatie IJF in het Japanse Osaka de zilveren speld voor zijn verdiensten voor de judosport uitgereikt aan Jan Snijders uit Nuenen. Hij is de eerste Nederlander die deze zilveren speld kreeg.Jan Snijders and collega's in Tallinn


Jan Snijders geeft daarnaast tot op de dag van vandaag judoles in Oirschot, Bladel, Deurne en Gemert.
Anton J. Geesink, IOC vertegenwoordiger in Nederland schrijft over Jan Snijders het volgende (Uit: NOC*NSF MASTERPLAN DOORSTROOM; maart 2003): Een prachtvoorbeeld van een bottom up sportloopbaan van atleet naar sportbestuurder is ook de pas in het EJU hoofdbestuur gekozen Jan Snijders, hoofd van de scheidsrechterscommissie van Europa, een eer die nog nooit een Nederlander te beurt is gevallen. Eerst een fantastische wedstrijdjudoka, toen trainer, waardoor hij de noodzakelijke betrokkenheid toonde. Daarna scheidsrechter in Nederland, toen Europees daarna mondiaal en nu hoofdbestuurder in de EJU. Dat is de ideale weg die een sportbestuurder moet afleggen om de belangen van de bonden en atleten op het hoogste niveau te vertegenwoordigen